lkml.org 
[lkml]   [2021]   [Nov]   [21]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: Kernel 5.15 doesn't detect SATA drive on boot
On Sun, 21 Nov 2021 15:41:18 +0000,
Maxym Synytsky <synytsky@dedrozeba.org.ua> wrote:
>
> Hi.
> I am also experiencing this issue on Gigabyte GA-M720-US3 mobo which uses
> NVIDIA nForce 720D chipset. As I understand from the quirks patch it does not
> fix my controller?

Are you sure? The dmesg you attached to this email shows otherwise:

[ 0.766490] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[ 0.766634] ata1.00: ATA-10: KINGSTON SA400S37120G, 03150002, max UDMA/133
[ 0.766641] ata1.00: 234441648 sectors, multi 1: LBA48 NCQ (depth 32)
[ 0.769825] ata6: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[ 0.769845] ata2: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[ 0.769865] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[ 0.769876] ata3: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[ 0.769894] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[ 0.772046] ata1.00: configured for UDMA/133
[ 0.772218] scsi 0:0:0:0: Direct-Access ATA KINGSTON SA400S3 0002 PQ: 0 ANSI: 5
[ 0.772503] sd 0:0:0:0: [sda] 234441648 512-byte logical blocks: (120 GB/112 GiB)
[ 0.772520] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[ 0.772523] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00
[ 0.772538] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 0.773190] sda: sda1 sda2
[ 0.789894] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk

From the above, I can only conclude that your SATA controller is up
and running.

Thanks,

M.

--
Without deviation from the norm, progress is not possible.

\
 
 \ /
  Last update: 2021-11-21 20:59    [W:0.154 / U:2.012 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site