lkml.org 
[lkml]   [2016]   [May]   [21]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: [REGRESSION] Headphones no longer working on MacPro6,1 with 4.4
On Sat, 21 May 2016 08:41:28 +0200,
Takashi Iwai wrote:
>
> On Sat, 21 May 2016 00:27:22 +0200,
> Laura Abbott wrote:
> >
> > On 03/15/2016 12:49 PM, Takashi Iwai wrote:
> > > On Tue, 15 Mar 2016 20:38:41 +0100,
> > > Takashi Iwai wrote:
> > >>
> > >> On Tue, 15 Mar 2016 20:23:09 +0100,
> > >> Laura Abbott wrote:
> > >>>
> > >>> Hi,
> > >>>
> > >>> We received a bug report https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1316119
> > >>> that the headphone jack on a MacPro6,1 stopped working on an upgrade from 4.3
> > >>> to 4.4.
> > >>>
> > >>> The bugzilla has the alsainfo, diffing shows that the Amp-Out vals are
> > >>> different. I tried a revert of 9f660a1c4 (" ALSA: hda/realtek - Fix silent
> > >>> headphone output on MacPro 4,1 (v2)") but that didn't help.
> > >>>
> > >>> Any ideas before asking for a bisect? Does this hardware version need to have
> > >>> the vref fixup as well?
> > >>
> > >> The obvious difference is the power state of each node. The recent
> > >> kernel has the finer power saving mode, and this might be the cause --
> > >> Mac has some secret that requires some node to be powered up.
> > >>
> > >> Try to power on each node via hda-verb. For example, to power up the
> > >> node 0x05, run like:
> > >> hda-verb /dev/snd/hwC0D0 0x05 SET_POWER 0x01
> > >
> > > Oops, a typo: the last argument must be 0x00, corresponding to D0:
> > > hda-verb /dev/snd/hwC0D0 0x05 SET_POWER 0x00
> > >
> > >
> >
> > Bringing this back again, the command that makes it work is
> >
> > hda-verb /dev/snd/hwC0D0 0x10 SET_POWER 0x00
>
> OK, then please give alsa-info.sh output (run with --no-upload option)
> at both working and non-working cases.
>
> > And this is still needed as of 4.5.4
>
> Of course, nothing has changed. I didn't hear from you since my
> previous question...

Wait, some relevant changes have been merged in 4.6.
Please check 4.6 at first to be sure. Then give alsa-info.sh
outputs.


Takashi

\
 
 \ /
  Last update: 2016-05-21 10:01    [W:0.192 / U:0.340 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site