lkml.org 
[lkml]   [2008]   [Jun]   [20]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
Subject[bug, acpi] BUG: spinlock bad magic on CPU#0, swapper/1, ACPI Exception (utmutex-0263): AE_BAD_PARAMETER

-tip auto-testing started triggering this spinlock corruption message
yesterday:

[ 3.976213] calling acpi_rtc_init+0x0/0xd3
[ 3.980213] ACPI Exception (utmutex-0263): AE_BAD_PARAMETER, Thread F7C50000 could not acquire Mutex [3] [20080321]
[ 3.992213] BUG: spinlock bad magic on CPU#0, swapper/1
[ 3.992213] lock: c2508dc4, .magic: 00000000, .owner: swapper/1, .owner_cpu: 0
[ 3.992213] Pid: 1, comm: swapper Not tainted 2.6.26-rc6-00325-gc0793f7-dirty #8570
[ 3.992213] [<c0521040>] spin_bug+0x7c/0x87
[ 3.992213] [<c0521064>] _raw_spin_unlock+0x19/0x72
[ 3.992213] [<c13ee1f2>] _spin_unlock_irqrestore+0x25/0x55
[ 3.992213] [<c05ae056>] acpi_os_release_lock+0xd/0xf
[ 3.992213] [<c05c3a23>] acpi_set_register+0x214/0x26c
[ 3.992213] [<c05b66b5>] acpi_clear_event+0x5e/0x7f
[ 3.992213] [<c1f58ace>] acpi_rtc_init+0x42/0xd3
[ 3.992213] [<c1f2b645>] kernel_init+0x128/0x269
[ 3.992213] [<c1f58a8c>] ? acpi_rtc_init+0x0/0xd3
[ 3.992213] [<c0513664>] ? trace_hardirqs_on_thunk+0xc/0x10
[ 3.992213] [<c011abf0>] ? restore_nocheck_notrace+0x0/0xe
[ 3.992213] [<c1f2b51d>] ? kernel_init+0x0/0x269
[ 3.992213] [<c1f2b51d>] ? kernel_init+0x0/0x269
[ 3.992213] [<c011b813>] kernel_thread_helper+0x7/0x10
[ 3.992213] =======================
[ 3.996213] initcall acpi_rtc_init+0x0/0xd3 returned 0 after 15 msecs
[ 4.004213] calling acpi_event_init+0x0/0x74
[ 4.008213] initcall acpi_event_init+0x0/0x74 returned 0 after 0 msecs

i have found the AE_BAD_PARAMETER in older logs a well, but the spinlock
corruption is new and nothing in that area is changed by -tip so i
suspect it's a mainline problem as well.

it's not reproducible so it's not bisectable - it happened a few times
sporadically, but on a repeated reboot with the same bzImage it does not
reproduce. The config, full bootlog and bzImage can be found at:

http://redhat.com/~mingo/misc/config-Fri_Jun_20_11_19_25_CEST_2008.bad
http://redhat.com/~mingo/misc/log-Fri_Jun_20_11_19_25_CEST_2008.bad
http://redhat.com/~mingo/misc/bzImage-Fri_Jun_20_11_19_25_CEST_2008.bad

(more info about the system on request.)

NOTE, this is with the following boot parameters:

maxcpus=1 nosmp no_hz=off highres=0 nmi_watchdog=0 noapic nolapic_timer
hpet=disable idle=mwait idle=poll highmem=512m nopat notsc acpi=off
pci=nomsi

the bzImage i've uploaded adds most of those boot parameters
automatically. These boot parameters worked fine in the past.

given that it involves acpi_rtc_init:acpi_rtc_init(), one suspect would
be this change:

| commit e1094bfa26e5e94af2fea79e004614dbce42b008
| Author: Zhao Yakui <yakui.zhao@intel.com>
| Date: Wed May 14 11:32:59 2008 +0800
|
| ACPI: Disable Fixed_RTC event when installing RTC handler

given that it's not bisectable, i can only "slow-test" any patch: i.e. i
can apply any patch and report whether the spinlock corruption has
occured after 2 days of continuous testing.

Ingo


\
 
 \ /
  Last update: 2008-06-20 11:57    [W:0.087 / U:0.596 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site